KURKUMA  to przyprawa, której właściwości od dawna wykorzystuje się w zarówno w kuchni, jak i tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu. Kurkuma znalazła zastosowanie m.in. w łagodzeniu bólu miesiączkowego, dolegliwościach żołądkowych i leczeniu trudno gojących się ran i blizn oraz  chroni przed rozwojem Altzheimera. Chińczycy wykorzystują ją od stuleci przy schorzeniach reumatycznych.  Wszystko głównie dzięki związkowi o nazwie kurkumina – polifenolowi o wielu właściwościach leczniczych.

Kurkuma ma silne działanie przeciw utleniające, nasila proces apoptozy (obumierania) i zmniejsza proliferację komórek nowotworowych ,działa przeciwzapalnie, jest skuteczna w zapobieganiu infekcjom kurkuma zabija zarazki obecne w surowym mięsie, w krajach azjatyckich wykorzystywana do leczenia reumatoidalnego zapalenia stawów i chorób wątroby.

PRZEPIS NA WODĘ Z KURKUMĄ;
Składniki:
1/2 cytryny
1/2 łyżeczki kurkumy
ciepła woda
opcjonalnie miód organiczny

Sposób przygotowania: Wyciśnij cytrynę do szklanki. Dodaj ciepłą wodę i kurkumę, następnie dobrze zmieszaj całość. Opcjonalnie możemy dodać miodu do naszej mieszanki, w celu złamania kwaśnego smaku. Jeśli kurkuma opadnie na dno szklanki wymieszaj całość ponownie. Pij codziennie, najlepiej rano.

                      !!!!!!!!!! NA ZDROWIE !!!!!!!!

Zapisz