KURKUMA- CUDOWNA ROŚLINA
KURKUMA to przyprawa, której właściwości od dawna wykorzystuje się w zarówno w kuchni, jak i tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu. Kurkuma znalazła zastosowanie m.in. w łagodzeniu bólu miesiączkowego, dolegliwościach żołądkowych i leczeniu trudno gojących się ran i blizn oraz chroni przed rozwojem Altzheimera. Chińczycy wykorzystują ją od stuleci przy schorzeniach reumatycznych. Wszystko głównie dzięki związkowi o nazwie kurkumina – polifenolowi o wielu właściwościach leczniczych.
Kurkuma ma silne działanie przeciw utleniające, nasila proces apoptozy (obumierania) i zmniejsza proliferację komórek nowotworowych ,działa przeciwzapalnie, jest skuteczna w zapobieganiu infekcjom kurkuma zabija zarazki obecne w surowym mięsie, w krajach azjatyckich wykorzystywana do leczenia reumatoidalnego zapalenia stawów i chorób wątroby.
PRZEPIS NA WODĘ Z KURKUMĄ;
Składniki:
1/2 cytryny
1/2 łyżeczki kurkumy
ciepła woda
opcjonalnie miód organiczny