,

28 WRZESIEŃ – ŚWIATOWY DZIEŃ JABŁKA

A CO DAJE NAM JEDZENIE TYCH NIEPOZORNYCH OWOCÓW ?

TO, ŻE SĄ PYSZNE NIE TRZEBA CHYBA TUTAJ WSPOMINAĆ ? ALE CZY ZDAJĄ SOBIE PAŃSTWO SPRAWĘ Z OGROMU PROZDROWOTNYCH WŁAŚCIWOŚCI, JAKIE W SOBIE MAJĄ ?

NO WIĘC, DLACZEGO WARTO JEŚĆ JABŁKA ?

TO BOGACTWO WITAMIN !

WITAMINA C, KTÓRA WZMOCNI NASZĄ ODPORNOŚĆ ( PRZYDA SIĘ SZCZEGÓLNIE TERAZ, GDY POGODA NAS NIE ROZPIESZCZA ).

WITAMINA K , NIEZBĘDNA DO TWORZENIA CZYNNIKÓW KRZEPNIĘCIA KRWI.

WITAMINA A, DOBRA DLA NASZYCH OCZU.

JABŁKA MAJĄ TEŻ W SOBIE DUŻO POTASU, KTÓRY POMAGA W ODPOWIEDNIEJ PRACY NASZEGO SERCA. JEST TEŻ MAGNEZ, KTÓRY UKOI NERWY. MAMY ŻELAZO, KTÓRE ZAPOBIEGA ANEMII. JEST I BŁONNIK, KTÓRY REGUJUJE PRACĘ JELIT.

TO TYLKO KILKA WARTOŚCI Z CAŁEJ PALETY ZALET, JAKIE DAJE JEDZENIE JABŁEK.

JAKA JEST WASZA ULUBIONA ODMIANA JABŁEK ? GALA ? ANTONÓWKA ? A MOŻE PAPIERÓWKA ?

SMACZNEGO, NA ZDROWIE !