28 WRZESIEŃ – ŚWIATOWY DZIEŃ JABŁKA
A CO DAJE NAM JEDZENIE TYCH NIEPOZORNYCH OWOCÓW ?
TO, ŻE SĄ PYSZNE NIE TRZEBA CHYBA TUTAJ WSPOMINAĆ ? ALE CZY ZDAJĄ SOBIE PAŃSTWO SPRAWĘ Z OGROMU PROZDROWOTNYCH WŁAŚCIWOŚCI, JAKIE W SOBIE MAJĄ ?
NO WIĘC, DLACZEGO WARTO JEŚĆ JABŁKA ?
TO BOGACTWO WITAMIN !
WITAMINA C, KTÓRA WZMOCNI NASZĄ ODPORNOŚĆ ( PRZYDA SIĘ SZCZEGÓLNIE TERAZ, GDY POGODA NAS NIE ROZPIESZCZA ).
WITAMINA K , NIEZBĘDNA DO TWORZENIA CZYNNIKÓW KRZEPNIĘCIA KRWI.
WITAMINA A, DOBRA DLA NASZYCH OCZU.
JABŁKA MAJĄ TEŻ W SOBIE DUŻO POTASU, KTÓRY POMAGA W ODPOWIEDNIEJ PRACY NASZEGO SERCA. JEST TEŻ MAGNEZ, KTÓRY UKOI NERWY. MAMY ŻELAZO, KTÓRE ZAPOBIEGA ANEMII. JEST I BŁONNIK, KTÓRY REGUJUJE PRACĘ JELIT.
TO TYLKO KILKA WARTOŚCI Z CAŁEJ PALETY ZALET, JAKIE DAJE JEDZENIE JABŁEK.
JAKA JEST WASZA ULUBIONA ODMIANA JABŁEK ? GALA ? ANTONÓWKA ? A MOŻE PAPIERÓWKA ?
SMACZNEGO, NA ZDROWIE !