Dzień 5

Kartoffelsalad według Karin

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 0,5 kg chudego boczku
  • 1 duża cebula
  • Kilka ogórków konserwowych – opcjonalnie
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 6 łyżek musztardy
  • ¼ szklanki octu jabłkowego
  • Sól, pieprz – według uznania

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki pokrój w plastry. Jeszcze ciepłe zalej bulionem wymieszanym z musztardą i octem.
  2. Podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Cebulę i ogórki pokrój w kostkę
  3. Wszystko dodaj do ziemniaków z bulionem i dopraw do smaku. Można posypać pietruszką lub szczypiorkiem.
  4. Kartoffelsalad najlepszy będzie następnego dnia, jak smaki się przegryzą.

SMACZNEGO!